4 Manieren om jouw restaurant hoger in Google te laten scoren

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom jouw restaurant niet verschijnt in Google? Er zijn in Nederland ruim 72 duizend horecaondernemingen (Bron: CBS.nl), tel hierbij op dat de eerste pagina van Google slechts 10 links laat zien en je hebt één van de redenen gevonden.. Maar waarom is het nou zo belangrijk om hoog te scoren in Google en online vindbaar te zijn? Simpelweg omdat bijna niemand verder kijkt!

Waarom moet mijn horecazaak op één staan in Google?

CTR van links op Google

Naast ontzettend veel horecazaken, zijn er wereldwijd nóg meer websites te vinden. Het kan dan ook best lastig zijn om jouw website naar voren te laten komen op de eerste pagina van Google, terwijl dit wel belangrijk is! Onderzoek van Sistrix wijst uit dat 28.5 % van de mensen klikt op de eerste organische link die zij zien in Google. Op de tweede link wordt al veel minder op geklikt: 15,70 %. Terwijl op de de laatste link slechts 2,50 % wordt geklikt! (Bron: Sistrix)

Nu je snapt waarom het belangrijk is om hoog te scoren in Google, heb ik hier vier punten op een rijtje gezet om dit voor elkaar te krijgen!

Organische links (niet betaalde links in Google) zullen niet van de één op de andere minuut naar boven schieten in de ranking, maar onderstaande punten kunnen zeker helpen op de langere termijn!
– Veiligheid Voorop
– Google Mijn Bedrijf
– Meerdere zoekmachines
– Laat relevante content zien

Veiligheid voorop bij jouw website

Online veiligheid wordt steeds belangrijker, niet alleen voor het internet bankieren maar ook voor jouw website. Zoekmachines nemen dit mee in de beoordeling van jouw website. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw website een SSL-certificaat heeft. Je herkent een veilige website aan het gesloten slotje voor de link. Google let hier sinds 2020 extra streng op en zal zelfs aangeven dat je website “niet veilig is” en het voor bezoekers lastig maken om je website te bekijken. Een SSL-certificaat op je website kan er dus voor zorgen dat je hoger scoort in Google, maar zorgt ook gewoon voor een toegankelijke website voor je bezoekers!

Google Mijn Bedrijf

Je hebt het vast eerder gezien als je iets opzoekt op Google, een groot vlak aan de rechterkant waarop een bedrijf gepromoot is. Als mensen jouw bedrijf al kennen zal je direct in het oog springen. Verder kun je hier alle basis informatie ingeven om jouw restaurant beter vindbaar te maken. Dit is ook voor jouw restaurant weggelegd! Maak een Gmail account en meld je bedrijf aan of claim je business (als je restaurant al gevonden wordt door Google).

Voorbeeld van Google Mijn Bedrijf

Meerdere zoekmachines naast Google

Ome Google is niet de enige zoekmachine die gebruikt wordt. Oké, toegegeven in Nederland is hij wel de meest gebruikte (95%), maar vergeet ook Bing niet met zijn 3%! Ook al klinkt 3% niet als veel – 3% van 16 miljoen Nederlands is toch nog 480.000 potentiële gasten. Ook bij Bing kun je je restaurant aanmelden!

Overzicht van meest gebruikte zoekmachines

Laat zien waar jouw restaurant voor staat

Waarom moet een gast naar jouw restaurant komen? Wat zijn jouw specialiteiten, maar ook wat is jouw locatie. “Italiaans restaurant” of “restaurant in Rotterdam”, kunnen beide relevant zijn voor potentiële gasten. Dit zijn zoekwoorden en die geven bij Google aan waar jouw website over gaat en waar jouw zaak voor staat. Probeer specifiek te zijn en de juiste zoekwoorden zo vaak mogelijk op je website terug te laten komen. Hiermee trek je de juiste mensen aan. Blijf je heel generiek? Of gebruik je andere woorden, dan komen er wellicht mensen op je site die er niets aan hebben. Iemand in Rome heeft er niets aan dat hij jouw vis restaurant in Haarlem heeft gevonden.. – tenzij hij op vakantie in Nederland is uiteraard!

Ik ben benieuwd of jij deze punten al kende! Maar ik ben nog nieuwsgieriger of jouw website over een aantal weken wellicht toch nog op die eerste pagina terecht is gekomen na het toepassen hiervan! Mocht je ergens niet uitkomen, stuur me dan zeker een berichtje via mail of WhatsApp!

%d